Euroregionas "Šešupė" Šešupės Euroregiono turizmo informacijos centras Šešupė Business
   
2017 m. gegužės 27 d.
.
­arrow.gif
­­Mus r­asite:
Bažnyčios g. 4-101,
71120 Šakiai
Tel./faks.
(8 345) 51090
Mob. tel. 8 612 17767
sakiai.svic@sakiai.lt
svic.maket@sakiai.lt
svic.projektai@sakiai.lt
svic.verslas@sakiai.lt

 
arrow.gif
Darbo laikas:
I-V - 8-17 val.


NUO LAUKO IKI STALO:  KOKYBIŠKŲ PRODUKTŲ ATPAŽINIMO ŽENKLAI 

 untitled.JPGuntitled1.JPGuntitled2.JPG

Šiandien  parduotuvėse vartotojas gali pasirinkti produktus pagal kainą, kokybę, kilmę, gamybos būdą ar jų specifines savybes. Kad būtų išsaugotas regioninis gamybos savitumas ir  vartotojui būtų lengviau  iš rinkos gaminių gausos ir įvairovės pasirinkti norimą prekę, produktai yra ženklinami tokiais specialiais ženklais, kaip saugomos nuorodos „SGN“, „SKVN“, „Garantuotas tradicinis gaminys“ (GTG) ir įvairiais kitais prekių  ženklais.

Saugomos nuorodos

Tradiciniu būdu pagamintiems ir išskirtinėmis savybėmis pasižymintiems produktams apsaugoti nuo imitacijų buvo suvienodintos pavadinimų apsaugos sąlygos visoje ES erdvėje -  1992 m. sukurta vieninga žemės ūkio ir maisto produktų pavadinimų apsaugos sistema.

Pagal šią sistemą yra įteisintos trys Saugomos nuorodos ir specialūs jas žymintys ženklai. Toks ženklas etiketėje garantuoja produkto išskirtinumą, kurio savybes lemia specifinės gamtos sąlygos ir tradicinės gamybos technologijos, nes šių produktų gamyba yra griežtai kontroliuojama.

Saugoma kilmės vietos nuoroda (SKVN) suteikiama produktui, kurio kokybė arba ypatybės priklauso nuo jo kilmės vietos, geografinės aplinkos.  Pavadinimas atspindi kilmės vietą. Visi gamybos ir perdirbimo procesai (įskaitant ir žaliavų gamybą) atliekami toje konkrečioje geografinėje vietovėje, kuri išsiskiria specifiniu klimatu, dirvos sudėtimi, joje augančių augalų rūšimis ir gyventi pritaikytų gyvūnų veislėmis. Šią nuorodą turi Prancūzijoje gaminamas rokforo (Roquefort) sūris, Graikijoje – feta (Feta) sūris, Italijoje – Parmos kumpis (Prosciutto di Parma) ir kt.

Saugoma geografinė nuoroda (SGN) suteikiama produktui, kurio pavadinime yra konkrečios geografinės vietovės, iš kurios jis kilęs, pavadinimas, ir bent vienas gamybos ar perdirbimo procesas yra atliekamas toje konkrečioje geografinėje vietovėje. Šiuo atveju produktas išsiskiria dėl savo kilmės ar reputacijos. Tokią nuorodą turi Danų mėlynasis (Danablu) sūris, Toskanos (Toscano) alyvuogių aliejus ir kt.

Nuorodą „Garantuotas tradicinis gaminys“ (GTG) gauna produktas, viena ar keletu ypatybių išsiskiriantis iš į jį panašių produktų grupės. Pavadinimas yra specifinis arba nurodo specifines produkto ypatybes. Tokių produktų  savitumą lemia tradicinis, per ilgą laiką nepakitęs gamybos būdas iš tradicinių žaliavų. Šią nuorodą turi Mocarelos sūris (Mozzarella, Italija), Jamo Serano kumpis (Jamon Serrano, Ispanija) ir pan.

Esant gausiai maisto produktų pasiūlai, toks produktų ženklinimas specialiais ženklais padeda vartotojams lengviau pasirinkti originalų  produktą. Lietuvos prekybos tinkluose jau galima rasti tokių produktų, tačiau lietuviškų produktų, turinčių saugomas nuorodas, dar nėra.  Reikia tikėtis, kad  Lietuvos gamintojai aktyviai sieks Saugomų nuorodų lietuviškiems produktams, juolab, kad lietuviški gaminiai  pasižymi natūraliu, geru skoniu.

Prekės ženklas

Prekės ženklas – tai bet koks grafinis žymuo, kuris atskiria vienos įmonės ar asmens  prekes nuo kitos. Prekinį ženklą registruoja Valstybinis patentų biuras ir nustatyta tvarka ženklo savininkui išduoda ženklo registracijos liudijimą, tačiau nekontroliuoja  produkto sąsajų su ženklu. Todėl gamintojai patys įvertina visų teisės aktų reikalavimus ir užtikrina, kad ženklas atitiktų produkto ženklinime pateiktą informaciją.

Kulinarinio paveldo fondas

Paskutiniais metais ir Lietuvoje, ir Europoje didelio dėmesio sulaukia savitas, autentiškas tradicinis maistas. Nuo 1998 m. veikia Europos kulinarinio paveldo tinklas, maisto kultūros organizacijos, ekspertų komisijos.

Lietuvoje 2001 m. įkurtas Kulinarinis paveldo fondas. Kulinarinis paveldas remiasi tradicine lietuviško maisto gamybos technologija. Kulinarijos paveldo fondo ženklas - tai prekių ir kokybės ženklas, įteisintas juridiškai. Svarbiausia šio ženklo paskirtis - padėti vartotojui atskirti tradicinį maistą. Taip pažymėtiems produktams keliami trys svarbiausi reikalavimai: jie turi būti pagaminti Lietuvoje pagal tradicinę lietuvišką technologiją ir iš Lietuvoje išaugintos žaliavos. Šiuos gaminius itin mėgsta turistai ir svečiai iš kitų šalių.

Ateityje fondas žada daugiau dėmesio skirti gaminiams iš Lietuvos miškuose augančių grybų ir uogų bei lietuviškų prieskoninių augalų ekstraktų (naudojamų kaip natūralūs antioksidantai) pristatyti ir Lietuvos, ir užsienio vartotojui.

Jolita Martutaitytė

ŽŪM Kokybės skyriaus vyr. specialistė

Informacijos šaltinis:

www.zum.lt

Plačiau skaitykite apie kulinarinį paveldą:

http://www.culinary-heritage.com/region.asp?regionid=46&sprakid=14

http://www.culture.lt/satenai/?leid_id=670&kas=straipsnis&st_id=2122

http://www.skanausvisada.lt/wp/category/r-e-c-e-p-t-a-i/etnografiniai-patiekalaipaprociai/

http://www.musupaveldas.lt/lt/main/kulinarinis

http://giedrius-v.livejournal.com/113374.html

http://www.straipsniai.lt/lietuviu_valgiai/puslapis/7884

http://www.reginospalepe.com/View/?contfile=../contents.htm&dispfile=../Z_NewPages/Announcements/article004.htm

http://www.reginospalepe.com/View/?contfile=../contents.htm&dispfile=../Z_NewPages/Announcements/../Categories/Culinary/contents.htm

http://www.reginospalepe.com/View/?contfile=../contents.htm&dispfile=../Z_NewPages/Announcements/../Categories/Culinary/History/contents.htm

http://www.veidas.lt/lt/leidinys.nrfull/489355d5e7903

 

 

 

 

                                







































Naujienų prenumerata